Toe aan een salarisverhoging? Wij geven je 5 tips!

1 maart 2023

Om een salarisverhoging vragen, het kan een lastig onderwerp zijn om aan te snijden bij je werkgever. Toch zijn we er op een gegeven moment allemaal aan toe.

Om een salarisverhoging vragen, het kan een lastig onderwerp zijn om aan te snijden bij je werkgever. Toch zijn we er op een gegeven moment allemaal aan toe. En, wie niet waagt, wie niet wint! Om je te helpen dit gesprek zelfverzekerd aan te gaan hebben we 5 tips voor je verzameld. Ja het is spannend maar probeer jezelf toch assertief op te stellen. Geef aan wat je wilt, waarom je vind dat je dit verdient en durf vragen te stellen bij tegengas. Hoe doe je dit? Door goed voorbereid het gesprek in te gaan en dat begint natuurlijk bij deze tips

Ga voor die loonsverhoging

Ja het is spannend maar probeer jezelf toch assertief op te stellen. Geef aan wat je wilt, waarom je vind dat je dit verdient en durf vragen te stellen bij tegengas. Hoe doe je dit? Door goed voorbereid het gesprek in te gaan en dat begint natuurlijk bij deze tips.

Tip 1: Kies het juiste moment

Zoals met veel situaties speelt timing een belangrijke rol. Zo ook bij het vragen om een salarisverhoging. Vragen om meer loon tijdens een functioneringsgesprek of na het behalen van een succes zijn bijvoorbeeld goede momenten.

Tip 2: Wees duidelijk over wat je wilt

Ga het gesprek goed voorbereid in. Neem daarbij de leiding in het gesprek, hiermee maak je een professionele en assertieve indruk.

Tip 3: Kom met goede argumenten

Wees duidelijk over wat je wilt, maar ook zeker waarom je denk dat je dit verdient. Kom dus met goede argumenten en benoem hierbij voorbeelden uit de praktijk. Hoe heb jij een mooie bijdrage kunnen leveren aan het bedrijf? Kan dit in cijfers uitgedrukt worden? Dan kan je werkgever er helemaal niet meer om heen.

Tip 4: Leg de gemaakte afspraken vast

Is het je gelukt om een salarisverhoging te scoren? Wat goed, gefeliciteerd! Zorg ervoor dat alle afspraken zwart op wit komen te staan. Hiermee voorkom je misverstanden.

Tip 5: Wanneer vraag je niet om salarisverhoging?

Wanneer je nog niet zeker bent van jou functioneren of bijvoorbeeld als je merkt dat het niet goed gaat financieel met het bedrijf. Doe het dan zeker niet heel direct, uiteraard kun je het wel proberen door het op een andere manier te brengen.

Wanneer vraag kun je om een salarisverhoging vragen?

Ben je meer waard geworden voor het bedrijf? Dan kun je heel goed om een loonsverhoging vragen. Maar, wanneer is dat precies? We hebben een aantal voorbeelden voor je op een rij gezet.

  • Je hebt extra taken en verantwoordelijkheden gekregen
  • Je hebt je skills verfijnd, bijvoorbeeld door een cursus 
  • Je krijgt complimenten over je prestaties
  • Je hebt er extra taken bij gekregen
  • Je verdient minder dan gemiddeld voor je functie (dit kun je met even googlen makkelijk achterhalen!) 
  • Je hebt al enige tijd geen salarisverhoging meer gehad

We hopen dat we je hebben kunnen helpen met onze tips. Ben je toch toe aan een nieuwe uitdaging? Laat ons je helpen! Bekijk onze vacatures of neem contact met ons op.

Ontvang de nieuwste vacatures direct per e-mail