Een sollicitatiebrief schrijven? Essentiele stap in jouw sollicitatieproces!

8 juni 2023

Ben jij op dit moment hard op zoek naar een nieuwe baan en zit jij midden in het sollicitatieproces? Een goede sollicitatiebrief schrijven is hierin een belangrijke stap!

Een goede sollicitatiebrief schrijven? Het is je eerste kans om jezelf te presenteren aan jouw potentiële werkgever en je interesse in de baan te tonen. Hieronder vind je enkele tips om een sollicitatiebrief te schrijven die indruk maakt. Lees dus vooral verder!

6 tips voor jouw sollicitatiebrief

Kan jij wel wat tips gebruiken als het aankomt op het schrijven van een goede sollicitatiebrief? Dat snappen wij maar al te goed. Een sollicitatiebrief schrijven is ook niet altijd even makkelijk. Je schut het niet zomaar uit je mouw. Om deze reden hebben wij 6 gouden tips verzameld die jou zullen helpen met het schrijven van jouw brief.

1. Begin met een sterke openingszin

Allereerst is de openingszin van je sollicitatiebrief erg belangrijk. Het is de eerste indruk die je achterlaat bij jouw potentiële werkgever, dus zorg ervoor dat je sterk begint! Start met een zin die de aandacht trekt en interesse wekt. Onthoud ook dat het belangrijk is om specifiek te zijn en te verwijzen naar de functie en het bedrijf waarvoor je solliciteert. Wees ook positief en enthousiast over de mogelijkheid om voor deze werkgever te werken.

Voorbeelden kunnen zijn:

"Met mijn [aantal jaren] ervaring als [functietitel] bij [bedrijfsnaam], ben ik ervan overtuigd dat ik een waardevolle aanwinst zou zijn voor het team van [bedrijfsnaam]."

"Als ervaren [functietitel] met een passie voor [vakgebied], was ik verheugd om te zien dat [bedrijfsnaam] op zoek is naar iemand met mijn kwaliteiten."

2. Wees specifiek over waarom je solliciteert

Vervolgens is het van belang om specifiek te zijn over waarom je solliciteert voor deze baan. Leg uit wat je aanspreekt in de functie en waarom je denkt dat je geschikt bent voor de rol. Laat zien dat je de tijd hebt genomen om de vacature en het bedrijf te onderzoeken. Hiermee scoor je zeker punten!

3. Geef voorbeelden van je vaardigheden

Een andere tip is om specifieke voorbeelden te geven van je vaardigheden. Dus in plaats van alleen maar te beweren dat je geschikt bent voor de baan, leg jij door middel van voorbeelden precies uit waarom! Bespreek ervaringen uit je verleden die aansluiten bij de vereisten van de functie. Dit kan helpen om je geloofwaardigheid te vergroten en je te onderscheiden van andere sollicitanten.

4. Maak je brief persoonlijk

Ook moet je proberen om je sollicitatiebrief persoonlijk te maken. Dit kan je doen door de naam te noemen van de persoon aan wie je de brief richt. Vermijd algemene termen zoals "Geachte heer/mevrouw" en zoek indien mogelijk naar de naam van de persoon die verantwoordelijk is voor het aannemen van personeel.

5. Sluit af met een sterke slotzin

Tevens kan een sterke slotzin helpen om een blijvende indruk achter te laten bij de lezer. Bedank de lezer voor het overwegen van je sollicitatie en laat weten dat je graag verder zou willen praten over de mogelijkheden.

Voorbeeld kan zijn:

"Ik zou het op prijs stellen om mijn kennis en ervaring met u te bespreken en ik kijk uit naar de mogelijkheid om u persoonlijk te ontmoeten."

6. Controleer op fouten

Tot slot is het belangrijk om je sollicitatiebrief goed te controleren op fouten. Lees de brief zorgvuldig door en controleer op spelfouten, grammaticale fouten en typefouten. Laat de brief eventueel door iemand anders lezen om er zeker van te zijn dat de brief foutloos is.

 

Nieuwe baan via Apics Flexjobs?

Een goede sollicitatiebrief schrijven is belangrijk om op te vallen bij potentiële werkgevers. Begin met een sterke openingszin, wees specifiek over waarom je solliciteert, geef voorbeelden van je vaardigheden, maak je brief persoonlijk, sluit af met een sterke slotzin en controleer op fouten. Met deze tips ben je goed op weg naar het schrijven van een succesvolle brief.

Ben jij op zoek naar een baan in de logistiek? Daar kunnen wij jou bij Apics goed bij helpen. Bekijk onze vacatures of neem contact met ons op. Wij staan altijd voor jou klaar.

Kan je nog wel wat tips gebruiken wat betreft het opvolgen van jouw sollicitatiegesprek? Hier hebben wij een leuke en informatieve blog over geschreven. Dus lees vooral onze blog “Jouw sollicitatiegesprek opvolgen? Dat doe je zo!

Ontvang de nieuwste vacatures direct per e-mail