Geldigheid en noodzaak bij een heftruck certificaat halen

11 januari 2024

De vraag of een heftruck certificaat halen verplicht is, komt vaak naar voren. Hoewel het wettelijk gezien niet verplicht is om een heftruck certificaat te behalen, schrijft de Arbowet voor dat vereisten instructies noodzakelijk zijn bij het besturen van een heftruck.

De vraag of een heftruck certificaat halen verplicht is, komt vaak naar voren. Hoewel het wettelijk gezien niet verplicht is om een heftruck certificaat te behalen, schrijft de Arbowet voor dat vereisten instructies noodzakelijkzijn bij het besturen van een heftruck. 

Waarom moet ik een heftruck certificaat halen? 

Het volgen van een basiscursus is een verstandige keuze, zelfs ondanks dat het niet wettelijk verplicht is. Het behalen van dit certificaat biedt niet alleen waardevolle vaardigheden, inzichten en kennis in het veilig besturen van een heftruck, maar dit certificaat toont ook aan dat je als werknemer de benodigde kennis hebt om risico's op de werkvloer te minimaliseren. Zo kunnen er een hoop ongelukken ontstaan in magazijnen wanneer iedereen zonder kennis of cursus achter het stuur van een heftruck kruipt. Het gevolg hiervan is dat alle stellingen in het magazijn kunnen omvallen waardoor een grote financiële schade ontstaat of kan de bestuurder zichzelf of een andere medewerker verwonden. Werkgevers geven vaak de voorkeur aan werknemers met een heftruck certificaat, omdat werkgevers er op deze manier van verzekerd zijn dat ze iemand aannemen die professioneel werkt en toewijd is aan veilig werken.  

Heb jij nog geen heftruck certificaat, maar wil je die wel graag behalen voor een baan in de logistiek? Apics Flexjobs helpt jou met het behalen van dit certificaat. Laat je dus niet afschikken als je een leuke vacature ziet waar het bezit van een heftruck certificaat verplicht is. Apics komt jou tegemoet! Klik hier voor meer informatie over een heftruck certificaat halen. 

De geldigheid van een heftruck certificaat 

Een heftruck heeft helaas geen eeuwigdurende geldigheid. Het is essentieel om te begrijpen dat na het halen van een heftruck certificaat, je gedurende vijf jaar bevoegd bent om een heftruck te besturen. Deze vijf jaar gaan tellen vanaf het moment dat jij je heftruck certificaat hebt behaald. Zijn de vijf jaar verstreken? Dan mag je een herhalingscursus volgen om je kennis op te frissen. Het volgen van deze cursus is niet alleen verplicht om te voldoen aan wettelijke vereisten, maar het biedt ook de mogelijkheid om alle informatie up-to-date te houden en eventuele veranderingen in regelgeving te begrijpen.  

Wanneer kan je een herhalingscursus volgen? 

Zodra de geldigheidsduur van het heftruck certificaat verstreken is, is het tijd om een herhalingscursus in te plannen. Deze herhalingscursus is meestal korter dan de gewone basiscursus en wordt alleen ingezet om jouw kennis te verfrissen en aan te vullen. Na het succesvol afronden van de herhalingscursus wordt het heftruck certificaat opnieuw met vijf jaar verlengd.  

De risico's van een verlopen certificaat 

Het blijven werken met een verlopen heftruck certificaat brengt een hoop risico's met zich mee. Het certificaat is niet alleen meer geldig, maar het blijven werken met een verlopen certificaat betekent ook dat je gedurende die periode niet verzekerd bent in het geval van een bedrijfsongeval. Zorg dus dat je proactief bent en niet wacht tot het certificaat volledig verlopen is, maar houdt in de gaten wanneer de datum bijna verstreken is zodat je opnieuw een heftruck certificaat kan halen.  

Kom in contact met Apics Flexjobs  

Een heftruck certificaat halen en herhalingscursussen bijwonen zijn investeringen in je eigen veiligheid en die van je team. Daarnaast is het ook een mooie toevoeging aan jouw professionele ontwikkeling. Door te voldoen aan de geldigheidsvereisten van een heftruck certificaat, toon je niet alleen betrokkenheid bij veilig werken, maar vergroot je ook jouw waarde op de arbeidsmarkt. Neem de leiding over jouw carrière en zorg ervoor dat je in het bezit komt van een heftruck certificaat. Apics Flexjobs helpt en ondersteunt jou graag bij deze carrière stap en investering. Neem contact met ons op voor meer informatie! Bezoek onze website en bekijk al onze vacatures. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij jou kunnen helpen bij het bereiken van jouw doelen in de dynamische wereld van de logistiek met flexibele arbeid. Contact opnemen kan via 0172 260 600 of per mail via info@apicsflexjobs.nl. En volg ons op social media op Instagram, Facebook en LinkedIn.  

Contactformulier

Vul het contactformulier in en ontvang binnen één werkdag reactie.