Werkgeluk, weet jij wat dat is?

4 januari 2022

Weet jij wat dat is? Ja, plezier hebben op je werk is leuk, maar er moet gewoon brood op de plank komen toch? Dat is toch wat heel veel mensen denken, maar het is juist heel belangrijk dat je wel werkgeluk ervaart!

Wat is werkgeluk dan precies?

Werkgeluk is meer dan plezier in het werk. Het is een geluk en plezier dat het werk jou als werknemer geeft. Dit gaat verder dan ‘een leuke baan’. Het is werk waar je voldoening uit haalt, geprikkeld wordt, waarvan je oplaadt en van wordt gemotiveerd. Twaalf factoren samen bepalen of je je gelukkig voelt op het werk. Kijk eens voor jezelf hoe dit er voor jouw baan uit ziet en vul dan een rapportcijfer in. (Wel eerlijk zijn hè)

12 factoren van werkgeluk:

 1. De mate van invloed die je hebt op hoe je werkdag er uit ziet (autonomie)
 2. Gebruik kunnen maken van je sterke kanten, je kwaliteiten
 3. De mate van uitdaging
 4. Veel afwisseling, maar ook weer niet zoveel dat het stress oplevert
 5. Weten wat er van je verwacht wordt
 6. Voldoende en prettige sociale contacten
 7. Een passend salaris
 8. Veilige en plezierige werkomgeving
 9. De mate van waardering voor het werk door jezelf en anderen
 10. Een goede baas
 11. Voldoende toekomstperspectieven
 12. Een organisatie waar je eerlijk behandeld wordt

Wat vind jij belangrijk?

De scores die je hierboven hebt gegeven zeggen iets over je geluk en de betekenis die je aan je werk geeft. Kijk eens waar je hoog op scoort en waar laag? Wat zegt dit over jou?

Waarom hebben zoveel mensen dan geen plezier op het werk?

Je leeft om te werken en je werkt niet om te leven? Zie je jouw baan als noodzakelijkheid of als een manier om te kunnen groeien als persoon? Veel mensen ervaren geen werkgeluk, maar vinden de stap om iets anders te gaan doen toch spannend. Wil je niet de onzekerheid om van baan te veranderen? Dan kun je altijd zelf stappen nemen om meer werkgeluk te ervaren!

Wat kun je zelf doen voor meer werkgeluk?

 1. Wees positief! Plezier maken is een keuze. In plaats van te klagen over alles wat niet goed gaat, kan je door jouw positieve houding daar een verandering in brengen. Zie je werk als iets positiefs! Dankzij je werk heb je geld om te leven en leuke dingen te doen. Ook kun je trots zijn op jezelf als je iets bereikt hebt en daarmee voldoening uit je werk halen.
 2. Zet je in en doe je best! Je zult meer zin hebben in je werk als je beter wordt in wat je doet. Je kan jezelf bijvoorbeeld doelen stellen door soms net wat extra’s te doen, waardoor je beter wordt in je werk. Je best doen betekent niet dat je geen fouten mag maken. Iedereen maakt fouten in zijn werk. Heb daarom geen angst om te falen. Van fouten kun je leren en hoe meer je leert van je fouten, hoe beter je zult worden in je werk. Vergelijk jezelf ook niet met anderen, maar wees tevreden met wat jij kunt doen.
 3. Vergoot je zingeving. Als je alleen maar werkt om geld te verdienen, zul je ook niet veel werkplezier hebben. Vraag jezelf daarom af: Wat is het nut van mijn werk? Wat hebben anderen eraan? Je haalt meer voldoening uit je werk als je ziet wat anderen eraan hebben.

Je zult zien dat als je met een positieve instelling naar je werk gaat, je best doet en beseft waarom je het doet, je meer werkplezier zult hebben.

Ontvang de nieuwste vacatures direct per e-mail